Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Απόψε θαυμάζουμε τον Άρη στον ουρανό μας

Για όλο τον Απρίλιο, με αποκορύφωμα απόψε και αύριο, θα μπορούμε να θαυμάσουμε τον πλανήτη που τόσο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας, στο πέρασμα των χρόνων. Αν δούμε, μετά τη δύση του Ήλου, προς τα νοτιοανατολικά, μία πορτοκαλί κουκκίδα θα λάμπει στον ουρανό: ο Άρης.
Κάθε λίγο και λιγάκι, μαθαίνουμε για τις προσπάθειες των αστρονόμων να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά του. Τα σενάρια και οι θεωρίες τον θέλουν να φιλοξενούσε, να φιλοξενεί ή να φιλοξενήσει ζωή. Στις περισσότερες κινηματογραφικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, είναι το σπίτι των εξωγήινων που μας επισκέπτονται. Είναι ο πλανήτης Άρης!
Και αυτές τις μέρες, βρίσκεται σε... στενή επαφή με τη Γη. Με το που μπήκαμε στον Απρίλιο, η απόσταση μεταξύ των δύο πλανητών έχει αρχίσει να συρρικνώνεται, κατά 300 χιλιόμετρα το λεπτό, σύμφωνα με τη NASA. Περίπου, απόψε, η σύγκλιση θα έχει τελειώσει, και το χάσμα μεταξύ Γης και Άρη, θα έχει περιοριστεί σε, μόλις, 92 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Φαντάζει αστρονομική (και είναι), αλλά, στην τεράστια κλίμακα που μετράμε τις αποστάσεις στο διάστημα, δεν είναι παρά ένας μικρός αριθμός. Οι αστρονόμοι ονομάζουν το συγκεκριμένο γεγονός “αντίθεση του Άρη”, επειδή ο Άρης και ο Ήλιος βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του ουρανού.
Συγκεκριμένα, ο Άρης εμφανίζεται στην ανατολή, κατά το ηλιοβασίλεμα, και φτάνει, σχεδόν, ακριβώς από πάνω μας τα μεσάνυχτα, ευδιάκριτος λόγω της λάμψης του η οποία είναι σχεδόν 10 φορές πιο φωτεινή από ένα άστρο φαινόμενου μεγέθους 1 (τα πιο λαμπερά αστέρια)! Το χρώμα του θυμίζει κάτι σε καμένο πορτοκαλί.
Ο κόκκινος πλανήτης με το πυρωμένο χρώμα του
Οι αντιθέσεις του Άρη συμβαίνουν κάθε 26 μήνες. Κατά τη διάρκειά τους, όπως είχε γράψει ο αστρονόμος Percival Lowell, για μία αντίθεση που παρατήρησε τον 19ο αιώνα, “ο Άρης φλέγεται μπροστά στο σκοτεινό φόντο του διαστήματος, με ένα μεγαλείο που επισκιάζει τον Σείριο και συναγωνίζεται τον ίδιο τον γίγαντα Δία”. Με άλλα λόγια, είναι πολύ εύκολο να τον δούμε.
Ετοιμαζόμαστε, δηλαδή, να τον βρούμε, στον νυχτερινό ουρανό. Ελπίζουμε να έχει ξαστεριά, απόψε και αύριο, και γυρνάμε το βλέμμα, μετά τη δύση του ήλιου, προς τον αστερισμό της Παρθένου, στα νοτιοανατολικά. Θα ξεκινά το ταξίδι του, χαμηλά στον ορίζοντα και θα ανεβαίνει όσο περνά η ώρα.
Αν το πρόγραμμά μας δεν μας το επιτρέψει, δεν χρειάζεται να τα βάψουμε μαύρα. Οποιαδήποτε καθαρή βραδιά, μέσα στον Απρίλη, λογικά, ο Άρης θα είναι ορατός, ακόμα και στον ουρανό των φωτεινών μεγαλουπόλεων, που, συχνά, μοιάζει τόσο γυμνός από αστέρια και πλανήτες.
Μάλιστα, όσοι έχουν και ένα ταπεινό, ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, θα μπορέσουν να δουν και τον βόρειο πόλο του πλανήτη να εξατμίζεται. Σε πιο ισχυρά τηλεσκόπια, ορατή θα είναι ακόμα και η παγωμένη ομίχλη στην μεγάλη κοιλάδα του Άρη, που έχει το όνομα Ελλάδα.
Όσο για την επόμενη αντίθεση; Αυτή, όπως είπαμε, θα συμβεί σε 26 μήνες, αφού τόσο χρειάζεται η Γη, για να φτάσει και να προσπεράσει τον Άρη, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο μας, με πιο αργούς ρυθμούς από εμάς.
Θέλουμε αφορμές για να χαζεύουμε τα αστέρια;
Κι αν η φετινή αντίθεση δεν είναι και η πιο εντυπωσιακή - όπως, για παράδειγμα, εκείνη του 2003, όταν ο Άρης και η Γη βρέθηκαν στην πιο κοντινή απόσταση των τελευταίων 50 χιλιάδων ετών - χωρίς αμφιβολία, θα μας προσφέρει ένα ακόμη όμορφο θέαμα.
Μαζευόμαστε με καλούς φίλους, βγαίνουμε στην εξοχή, σε μία βεράντα ή σε μία ταράτσα, και το θαυμάζουμε. Είναι και μια αφορμή, να θυμηθούμε άλλες, πιο παρεΐστικες εποχές, με βράδια αξημέρωτα, κάτω από τον φεγγαρόλουστο, Ελληνικό ουρανό

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου