Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στον Πλούτωνα οι στάχτες του αστρονόμου που τον ανακάλυψε

Το απόγευμα της Τρίτης, ο Κλάιντ Τόμπω θα περάσει σε απόσταση 12.500 χιλιομέτρων από το αντικείμενο που ανακάλυψε ο ίδιος το 1930: η τέφρα του ταξιδεύει με το New Horizons της NASA στην πρώτη επίσκεψη στον Πλούτωνα.
Την ώρα του ιστορικού περάσματος του New Horizons από τον Πλούτωνα, τα παιδιά του Κλάιντ Τόμπω, η Ανέτ Τόμπω-Σίτζε και ο νεότερος αδελφός της Όλντεν, και οι δύο στην έβδομη δεκαετία της ζωής τους, θα βρίσκονται στο κέντρο ελέγχου της αποστολής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στο Μέριλαντ.
Το New Horizons μεταφέρει επίσης ένα αμερικανικό γραμματόσημο του 1991 που θα γίνει σύντομα απαρχαιωμένο, καθώς γράφει «Πλούτωνας Ανεξερεύνητος».
«Κανένα γραμματόσημο δεν έχει ταξιδέψει τόσο μακριά!» σχολίασε ο Μαρκ Σόντερς, εκπρόσωπος της αμερικανικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας.
This undated photo provided by Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory via NASA shows an aluminum canister containing the ashes of Clyde Tombaugh, the American astronomer who discovered Pluto in 1930, attached to NASA's New Horizons spacecraft. On Tuesday, July 14, 2015, the spacecraft is scheduled to pass within 7,800 miles of Pluto which he discovered 85 years ago. (Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory via AP)
H κάψουλα με την τέφρα του Τόμπω κολλημένη σε μια ελεύθερη επιφάνεια του New Horizons (Πηγή: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory)
Το γραμματόσημο και οι στάχτες του Τόμπω είναι δύο από τα εννέα σουβενίρ από τη Γη που βρίσκονται στο σκάφος. Και ο αριθμός τους δεν είναι τυχαίος.
Όταν το New Horizons εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα τον Ιανουάριο του 2006, ο Πλούτωνας θεωρούνταν ο ένατος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος. Μόλις επτά μήνες αργότερα, εξέπεσε στη νέα κατηγορία των πλανητών νάνων.
Τα παιδιά και η χήρα του Τόμπω, η οποία πέθανε το 2012 σε ηλικία 99 ετών, δώρισαν στη NASA μια ουγγιά από τις στάχτες του για το μεγάλο ταξίδι, οι οποίες τοποθετήθηκαν μέσα σε μια κάψουλα από αλουμίνιο μήκους πέντε εκατοστών.
Ο Τόμπω, το αγροτόπαιδο που έγινε αστρονόμος, εργαζόταν στο Αστεροσκοπείο Λόουελ της Αριζόνα όταν ανακάλυψε ένα φωτεινό σημαδάκι να κινείται στον ουρανό μπροστά από το φόντο των ακίνητων άστρων. Λίγους μήνες αργότερα, την 1η Μαΐου 1930, το αντικείμενο πήρε επίσημα του Πλούτωνα, ρωμαϊκού θεού του Κάτω Κόσμου.
«Πιστεύω ότι ο πατέρας μου θα είχε ενθουσιαστεί με το New Horizons» είχε σχολιάσει η Ανέτ Τόμπω σε συνέντευξή της. «Όταν κοιτούσε τον Πλούτωνα, ήταν απλώς μια φωτεινή κουκκίδα».
Εκτός από το γραμματόσημο και τις στάχτες του Τόμπω, το New Horizons μεταφέρει ακόμα δύο αναμνηστικά νομίσματα, ένα από την πολιτεία της Φλόριντα από όπου εκτοξεύτηκε η αποστολή και ένα από το Μέριλαντ όπου βρίσκεται το κέντρο ελέγχου.
Μεταφέρει ακόμα ένα μικρό ομοίωμα του SpaceShipOne, του πρώτου ιδιωτικού, επανδρωμένου σκάφους που έφτασε στο όριο του Διαστήματος το 2004. Στο σκάφος βρίσκονται ακόμα δύο μικρές αμερικανικές σημαίες και δύο CD: το ένα περιέχει τις φωτογραφίες των μελών της αποστολής, ενώ το άλλο περιέχει τα ονόματα 434.738 ανθρώπων που είχαν δηλώσει συμμετοχή έπειτα από πρόσκληση της NASA.


Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου