Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Amasia: Παίρνει μορφή η νέα υπερ-ήπειρος της Γης

Ο καταστροφικός σεισμός που χτύπησε το Νεπάλ πριν από λίγες ημέρες κατέδειξε πώς οι χερσαίες μάζες της Γης βρίσκονται ήδη στη διαδικασία σχηματισμού μιας νέας υπερ-ηπείρου.
Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον μια ομάδα ερευνητών, οι οποίοι ταξίδεψαν στη χώρα για να μελετήσουν πώς κινούνται η ινδική και ευρασιατική πλάκα.
Χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές οι ερευνητές μπορούν να εξετάζουν τις αλλαγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα στα επόμενα δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.
Η άποψη που θέλει τη Γη να σχηματίζει μια νέα υπερ-ήπειρο (Amasia) δεν είναι καινούρια.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Sydney Morning Herald, ο γεωλόγος του πανεπιστημίου Curtin, Zheng-Xiang Li, ταξίδεψε στο Νεπάλ για να μελετήσει τη σύγκρουση της ινδικής πλάκας και της ευρασιατικής πλάκας.
Παρότι συνδέεται ήδη με την Ευρασία, η ινδική πλάκα συνεχίζει να μετακινείται προς το βορρά κατά μερικά εκατοστά κάθε χρόνο, προκαλώντας τεκτονική δραστηριότητα.
Όμως και άλλες ήπειροι έρχονται πιο κοντά η μία στην άλλη.
Ο Ειρηνικός ωκεανός «στενεύει» κάθε χρόνο μερικά εκατοστά, κάτι που τελικά θα προκαλέσει τη σύγκρουση της αμερικανικής ηπείρου με την ευρασιατική, ενώ η Αυστραλία κινείται προς την Ασία κατά 7 εκατοστά το χρόνο και θα «ενωθεί» και αυτή με την «Amasia» (Αμερική-Ασία).
«Θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια ακόμη –ίσως και εκατοντάδες- προτού σχηματιστεί πλήρως η νέα υπερ-ήπειρος» εξήγησε ο Dr Li.
Αυτό που εξακολουθεί όμως να διχάζει τους επιστήμονες είναι το πού ακριβώς θα σχηματιστεί αυτή η νέα υπερ-ήπειρος.
Κάποιοι υποψιάζονται ότι θα επικεντρωθεί γύρω από την Αφρική, ενώ μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Γέιλ του 2012 υποστήριζε ότι ο Βόρειος Πόλος θα είναι το κεντρικό σημείο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η Βόρεια και Νότια Αμερική θα συγκρουστούν, η Καραϊβική θάλασσα και ο Αρκτικό Ωκεανός θα εξαφανιστούν, ενώ η Ασία θα ενωθεί στην Αμερική. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι αλλαγές αυτές θα συμβούν σε 50 με 200 εκατομμύρια χρόνια.

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου