Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Περιμένοντας το...μποζόνιο Χίγκς

Έντονη φημολογία ότι την Τετάρτη θα ανακοινωθεί ο εντοπισμός του
Περιμένοντας το...μποζόνιο Χίγκς
Η αναζήτηση για το μποζόνιο Χιγκς ίσως την Τετάρτη λάβει τέλος...
Το μποζόνιο Χιγκς επανέρχεται στο προσκήνιο εν όψει του Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Υψηλής Ενέργειας οι εργασίες του οποίου ξεκινούν την Τετάρτη στη Μελβούρνη. Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών για το περίφημο μποζόνιο Χιγκς το οποίο οι επιστήμονες αναζητούν μάταια τις τελευταίες δεκαετίες. Τα τελευταία 24ωρα μάλιστα έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία  ότι οι επιστήμονες του CERN θα ανακοινώσουν τον εντοπισμό του μυστηριώδους σωματιδίου.

Φευγαλέο ίχνος… Τον περασμένο Δεκέμβριο οι ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες του ATLAS και του CMS, των δυο πειραμάτων του CERN για τον εντοπισμό του μποζονίου Χιγκς, είχαν ανακοινώσει ότι είχαν δει ένα «φευγαλέο ίχνος» του σωματιδίου και συγκεκριμένα ένα πλεόνασμα αλληλεπιδράσεων, περίπου στην ίδια μάζα (στα 126 και στα 124 γιγαηλεκτροβόλτ αντίστοιχα).

Πράγματι, επρόκειτο για μια σύμπτωση των αποτελεσμάτων η οποία δεν μπορούσε να θεωρηθεί τυχαία, ιδιαίτερα τη στιγμή που οι δυο ομάδες διεξάγουν τις έρευνές τους «τυφλά», χωρίς δηλαδή να γνωρίζει η μια τα αποτελέσματα της άλλης προκειμένου να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα των συμπερασμάτων τους.

Ωστόσο η επεξεργασία των δεδομένων βρισκόταν ακόμη σε ένα στάδιο το οποίο δεν μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο λάθους (η στατιστική βεβαιότητα στο σημείο εκείνο δεν ξεπερνούσε τα δυο σίγμα, όταν για την κατοχύρωση μιας ανακάλυψης απαιτούνται πέντε σίγμα – δηλαδή περιθώριο λάθους ένα στο εκατομμύριο). Για τον λόγο αυτόν οι επιστήμονες είχαν δηλώσει επιφυλακτικοί έως ότου προχωρήσουν στην εξέταση περισσότερων δεδομένων.

Οι φήμες

Σύμφωνα με πολλά διεθνή ΜΜΕ η περαιτέρω εξέταση των δεδομένων στους μήνες που ακολούθησαν επιβεβαίωσε τα πρώτα συμπεράσματα, φέρνοντας τους ερευνητές πολύ κοντά στην απόδειξη της ύπαρξης του φευγαλέου σωματιδίου. Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της βρετανικής Daily Mail όπου αναφέρεται ότι οι επιστήμονες του CERN θα πουν ότι είναι 99,99% βέβαιοι ότι το μποζόνιο Χιγκς εντοπίστηκε.

Το μποζόνιο Χιγκς
Το σωματίδιο πήρε το όνομά του από τον βρετανό επιστήμονα Πίτερ Χιγκς ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε για αυτό πριν από 45 χρόνια. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωματιδιακής Φυσικής αφού καλύπτει το κενό στις θεωρίες για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη.

Το μποζόνιο Χιγκς είναι το μόνο από τα σωματίδια του Καθιερωμένου Μοντέλου που εξακολουθεί να διαφεύγει από τα όργανα παρατήρησης των ερευνητών. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τη θεωρία, εμφανίζεται μόνο σε εξαιρετικά υψηλές ενέργειες σαν αυτές που παρήχθησαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου