Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Υπαρχει ωκεανος κατω από τον Τιτανα;

Επιστήμονες θεωρούν, πως ο Τιτάνας, μπορεί να στεγάζει ένα ολόκληρο ωκεανό.
Οι ερευνητές, έβαλαν ραντάρ πάνω στο διαστημικό σκάφος Cassini, προκειμένου να μπορέσουν να δουν στα ενδότερα της πυκνής ατμόσφαιρας του Τιτάνα.
Αυτό που διαπίστωσαν, ήταν πως μια σειρά σημαντικών επιφανειακών χαρακτηριστικών, μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους μέχρι και 19 μίλια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό το γεγονός εξηγεί πως η κρούστα του Τιτάνα κινείται, στηριζόμενη σε υγρό που αποτελείται από νερό και αμμωνία.
Εκτός από τη Γη, ο Τιτάνας είναι ο μόνος κόσμος που εξακριβωμένα έχει υγρό στην επιφάνειά του. Η επιβεβαίωση του νερού κάτω από την επιφάνειά του, θα αύξανε σημαντικά τις πιθανότητες της εξωγήινης ζωής.
Τα δεδομένα που στέλνει το Cassini, υποδηλώνουν πως ο άξονας περιστροφής του Τιτάνα, έχει κλίση κατά 0,3 βαθμούς.
Αυτή η μέτρηση φάνηκε υψηλή στους ερευνητές και συγκεκριμένα στις εκτιμήσεις τους για την αντίσταση που προβάλλεται στις αλλαγές της περιστροφής του.
Η πιο πιθανή εξήγηση που μπορεί να δοθεί, είναι πως η επιφάνεια του Τιτάνα, δεν είναι μόνο στερεή. Μάλλον υπάρχει ένα παγωμένο κέλυφος πάνω σε έναν υγρό ωκεανό, ένας παγωμένος «μανδύας» κι ένας παγωμένος βραχώδης πυρήνας, όπως αναφέρει το Astrobio.net.
Η ερευνήτρια Rose-Marie Baland από το Βασιλικό αστεροσκοπείο του Βλγίου, σε δηλώσεις της, τόνισε: «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με όσα γνωρίζαμε μέχρι στιγμής για άλλους πλανήτες και τη διαδικασία της πλανητικής διαμόρφωσής τους».
Η ομάδα πάντως, αν και είναι πιθανό ο Τιτάνας να έχει πληγεί από κάποιο κομμήτη ή αστεροειδή, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει την έρευνα και να αποδείξει πως ο Τιτάνας, κάτω από την επιφάνειά του, κρύβει έναν ωκεανό: «Έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε. Υπάρχει η αίσθηση πως ο Τιτάνας έχει θαλάσσιο υπόστρωμα, ωστόσο αυτό πρέπει κιόλας να το αποδείξουμε», είπε η Baland.

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου